Veel ondernemers zijn hard getroffen door de coronacrisis. Voor sommige ondernemers is er de mogelijkheid om NOW aan te vragen. Daarvoor moet je als ondernemer wel aan bepaalde eisen voldoen. Wanneer je een voorschot van € 20.000 tot € 100.000 aanvraagt of een definitieve tegemoetkoming van € 25.000 tot € 125.000 aanvraagt, is een derdenverklaring NOW bijvoorbeeld verplicht. Op die manier voorkomt de overheid dat er misbruik wordt gemaakt van deze regeling.

Zo werkt de derdenverklaring NOW

De derdenverklaring NOW is een verklaring van bijvoorbeeld je accountant. Daarin vermeldt de account dat jij daadwerkelijk aan de juiste eisen voldoet om voor deze regeling in aanmerking te komen. Een accountant is verplicht om daar eerlijk over te zijn. Doordat de accountant een derdenverklaring NOW afgeeft, heeft de overheid meer zekerheid dat er niet gefraudeerd wordt. Een derdenverklaring NOW aanvragen hoeft niet lastig te zijn. Daarvoor moet je contact opnemen met je accountant. Uiteraard is het belangrijk dat je dit tijdig doet. Een accountant kan ook voor jou nagaan of je in aanmerking komt voor de regeling. Een proactieve accountant zal mogelijk zelf voorstellen om een derdenverklaring NOW op te stellen wanneer jij in aanmerking komt voor deze regeling.

De derdenverklaring NOW krijg je niet zomaar

Een derdenverklaring NOW zul je niet zomaar krijgen. Belangrijk is dus om goed na te gaan of jij daadwerkelijk hiervoor in aanmerking komt. Natuurlijk kan het geen kwaad om dit eens met je accountant te overleggen. De NOW is er echt voor ondernemers die hard getroffen zijn door de coronacrisis. Zo zijn er bijvoorbeeld veel horecabedrijven die hier gebruik van maken. Toch is niet alleen de horecabranche getroffen door de coronacrisis. Tal van winkels merken de gevolgen van de crisis terug aan hun omzet. Zelfs veel techbedrijven kampen momenteel met problemen, bijvoorbeeld omdat hun klanten stoppen met afnemen of omdat er problemen zijn met de levering van hardware. Een derdenverklaring NOW is dus ook aan te vragen door bedrijven die geen onderdeel zijn van de horecabranche. Er zijn wel bepaalde richtlijnen waar een bedrijf aan moet voldoen.