Kijk bij uitzendbureau docenten, zoek online, er zijn momenteel veel opties om als docent aan de slag te gaan. We nemen in deze blog graag met je door hoe je dat voor elkaar kunt krijgen. Het is een hele uitdaging om als docent aan de slag te gaan. Je moet verschillende eigenschappen hebben. We nemen er een aantal met je door. Lees dus snel verder en doe er je voordeel mee. 

Consistentie 

Het is belangrijk om consistent te zijn als docent. Dat betekent dat je ‘ja’ ook daadwerkelijk ja betekent en je ‘nee’, altijd nee. Zorg voor een goede set aan regels waar leerlingen / studenten zich aan moeten houden. Dan weet je zeker dat iedereen weet waar ze zich aan moeten houden. 

Vakkennis 

Natuurlijk is het belangrijk om ook het nodige te weten over het vak dat je geeft. Bij een vak als Nederlands is het erg belangrijk dat je weet hoe de regels aangaande spelling en zinsbouw in elkaar zitten. Daarnaast leer je mensen de vaardigheid van schrijven aan. Hoe kun je wat op welke manier schrijven? Dat is een vraag die centraal zou kunnen staan in een les. Hoe dan ook, voor elk vak heb je idealiter als docent de nodige kennis in je broekzak waar je de leerlingen mee kunt opleiden. 

Ervaring in een werkveld

Niet alleen door een studie kom je aan de nodige vakkennis, ook het werken in een specifiek werkveld helpt daarbij. Het is niet zelden het geval dat mensen die bijvoorbeeld bij een krant of uitgeverij hebben gewerkt, een baan in het onderwijs vinden als docent Nederlands. Allerlei andere trajecten naar verschillende vakken zijn natuurlijk ook mogelijk. 

Zelfvertrouwen en leiderschap

Het is voor veel beginnende leraren erg spannend om op een gegeven moment voor de klas te gaan staan en de verantwoordelijkheid te hebben over een klas. Je wilt natuurlijk dat je leerlingen aan het einde van de rit hun diploma halen. En dan is het belangrijk dat jij ze daar als het ware naar toe geleid hebt. Dat kan alleen als je een zeker leiderschap laat zien en hen het zelfvertrouwen geeft. Dan moet je ook zelf het nodige zelfvertrouwen hebben.