Bij het afsluiten van een uitvaartverzekering heeft u een beeld van de kosten die u wilt afdekken. De kosten van een uitvaart kunnen behoorlijk variëren, afhankelijk van uw persoonlijke wensen en behoeften. Een eenvoudige begrafenis of crematie kost gemiddeld ruim zes duizend euro. Dit bedrag loopt niet zelden op tot tien duizend euro bij een meer uitgebreide uitvaart.

Mogelijkheden voor een uitvaart in Coronatijd

De periode waarin de wereld wordt beheerst door een pandemie van het Coronavirus, heeft ook zijn invloed op hoe we een uitvaart vorm mogen geven. Landelijke regelgeving over het maximum aantal personen dat samen mag komen tijdens een begrafenis of crematie is hierbij sterk bepalend. In het hoogtepunt van de Coronacrisis was dit aantal beperkt tot maximaal 30 personen. Inmiddels zijn de maatregelen landelijk weer verruimd en is er meer mogelijk op het gebied van het laatste afscheid. Sinds kort is het bijvoorbeeld weer mogelijk om na de uitvaart nog even na te praten met een hapje en een drankje. Eerder was dit niet het geval in Coronatijd.

Gevolgen Corona voor kosten van de uitvaart

Een uitvaart in Coronatijd is vaak heel anders dan u zich vooraf had bedacht. De begrafenis of crematie vindt in kleinere, meer besloten kring plaats. Wanneer er sprake is van een uitvaartverzekering met een polis in natura, kan het mogelijk zijn dat sommige verzekerde posten niet afgenomen kunnen worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het schenken van koffie en thee voor een groot gezelschap na afloop van de afscheidsceremonie. Lange tijd was dit niet mogelijk tijdens de Coronacrisis. De kosten van een uitvaart zullen in veel gevallen lager uitvallen in deze periode van beperkingen. Het is echter ook zo dat er nieuwe rituelen en vormen van afscheid ontstaan in deze tijd. Zo wordt er veel meer gebruik gemaakt van een digitale verbinding, waarbij mensen op afscheid de uitvaart live kunnen volgen. Dit brengt weer extra kosten met zich mee.

Te ruime dekking uitvaartverzekering

In veel situaties komt het voor dat een uitvaartverzekering een te ruime dekking kent voor een uitvaart in Corona tijd. Verzekeraars variëren sterk in hun beleid op dit gebied. Veel verzekeraars bieden de mogelijkheid op een later tijdstip een uitgebreider afscheid te realiseren. Dit valt dan vaak binnen de dekking van de verzekering. Sommige verzekeraars reken een deel van het vrij besteedbaar deel van de verzekering uit aan de nabestaanden, wanneer dit niet besteed wordt tijdens de uitvaart. Om meer inzicht te krijgen in uw specifieke situatie, kunt u het beste contact opnemen met uw verzekeraar.