We nemen in deze blog graag met je door waarom het slim is om je analoge gegevens te digitaliseren. Er zijn namelijk allemaal voordelen mee verbonden. Bij https://multiscan.nl/ helpen ze je graag met het digitaliseren van je gegevens. Lees snel verder om te ontdekken wat precies de voordelen zijn en hoe het werkt. 

Wat zijn de voordelen van een digitaal archief? 

Zoals gezegd zijn er heel veel voordelen verbonden met een digitaal archief. Zowel in termen van gemak als veiligheid. We nemen de punten hieronder stap voor stap met je door. 

  • Gemak. Wanneer je een digitaal archief hebt, dan is het gemakkelijk doorzoekbaar met een computer. Daarbij kun je met meerdere mensen werken aan een opdracht en gebruikmaken van hetzelfde document. Dat laatste kan nog wel eens lastig zijn met een analoog archief. 
  • Veiligheid. Als je kijkt naar de veiligheid van een digitaal archief, dan valt het op dat het niet ten prooi kan vallen aan brand. Erg prettig om te weten. Natuurlijk is het wel erg belangrijk dat je een server op een veilige externe plek hebt staan. 
  • Bewaren van gegevens. Een algemene consequentie van het gebruiken van een digitaal archief is dat het een zeer goede manier is om een analoge collecties te bewaren. Zo kan bijvoorbeeld door de tand des tijds een hele collectie aan kostbare boeken verloren gaan. Wanneer je deze digitaliseert, dan voorkom je dit dus. Maar dan alsnog is het belangrijk te zorgen dat de gegevens toegankelijk blijven, ook wanneer de techniek verandert. Zoals bestandstypen en soorten hardware. Een bedrijf als multiscan.nl kan jou daar zeker goed mee helpen. 

Hoe werkt het met zo’n digitaal archief?

Mooi om te weten dat er mogelijkheden zijn om je analoge gegevens zo goed mogelijk te bewaren, niet waar? Maar hoe werkt het dan precies? Dat willen we graag even met je doornemen. In principe is het zo dat je een datacollectie kunt aanleveren bij een digitaliseerbedrijf. Dat is erg handig, want in vele gevallen kan het zo zijn dat er geen hardware bij je op de zaak aanwezig is om dit te doen en bovendien kost het veel tijd. Denk bijvoorbeeld aan de welbekende papieren documenten A4, maar wat dacht je van vakliteratuur als tijdschriften of andere media als microfilm. Al deze zaken zijn na digitalisatie heel gemakkelijk voor een breder publiek te ontsluiten. Iets wat heel lang op Betamaxtapes gestaan heeft, is zo in eens weer te zien online of op het intranet. Denk er eens over na!