Het marketing toverwoord is ´biodegradable´ of ´ecologisch verantwoord´. Bedrijven maken massaal gebruik van deze termen in hun reclames. Zelfs als ze helemaal niet zo groen zijn als ze willen laten voorkomen. Dit is ook een van de redenen waarom consumenten zo langzamerhand een beetje argwanend worden richting producten waar het label biologisch op staat. Te meer omdat dit een label is dat eigenlijk niet zoveel zegt. Iets kan biologisch van oorsprong zijn, maar helemaal niet gezond voor de mens. Het is dus een holle frase. Toch zijn er ook wel een aantal zaken die wel degelijk een bijdrage leveren aan het groene ondernemen, zoals we dat noemen. Een daarvan is biodegradable packaging, daarmee draag jij als ondernemer daadwerkelijk een steentje bij aan een beter milieu. 

Wat is biodegradable packaging?

Wanneer wij spreken over biodegradable packaging, dan moet je denken aan verpakking die biologisch afbreekbaar is. De 20e eeuw is de eeuw van plastic (bakeliet werd in 1909 uitgevonden door Leo Hendrik Baekeland, een Belg wonende in Amerika) in de jaren daarna werden er diverse soorten kunststof (plastics) uitgevonden. Tegen het einde van de jaren 40 werd plastic als het nieuwe materiaal gepresenteerd in tijdschriften. In de jaren 50 werd de plastic boodschappentas een vertrouwde hulp.

Het nadeel van dit materiaal is dat het zeer moeilijk afbreekbaar is in het milieu. 

Er zijn alternatieven beschikbaar voor dit kunstmatige materiaal, zo kun je bijvoorbeeld van verschillende ingrediënten, waaronder zetmeel, een biologisch afbreekbaar plastic maken.

Andere milieuvriendelijke zaken in het kantoor 

Wanneer je een kantoor met medewerkers hebt, dan zorg je er allereerst voordat zij het naar hun zin hebben en in een gezonde omgeving kunnen werken. Zorg dus voor een klimaatbeheersingssysteem en de nodige planten die ervoor zorgen dat er frisse lucht is. Daarnaast is het erg slim om te zorgen dat de plastic bekers uit het kantoor verdwijnen en er koffiemokken van keramiek gebruikt worden. Het is tegenwoordig ook mogelijk om prullenbakken te kiezen waarmee je gemakkelijk de verschillende soorten afval kunt scheiden.