Een baan hebben is voor vele mensen van levensbelang. Je baan voorziet je in je levensonderhoud en zonder baan zal het een stuk lastiger worden om jezelf te onderhouden. Het tweede kwartaal van 2021 heeft 68,8 procent van de Nederlandse bevolking een baan. Dit zijn 9 miljoen mensen in de leeftijdscategorie van 15 tot 75 jaar. Wat nu als je niet tot deze mensen behoort en net ontslagen bent? Wat kun je daartegen doen en hoe moet je jezelf nu onderhouden? Vind het uit in deze blog!

Wat is het arbeidsrecht?

Als je bent ontslagen, dan is dat niet fijn. Je kunt om allerlei redenen ontslagen zijn. Zo kan dat bijvoorbeeld zijn omdat je te vaak afwezig bent, je werk niet goed uitvoert of een geschil hebt met je werkgever. Je werkgever kan daarop kiezen je te ontslaan. Dit moet natuurlijk wel gegrond zijn, omdat je niet zomaar ontslagen mag worden als je een keertje ziek bent. Word je nu naar jouw mening onterecht ontslagen, dan kun je het arbeidsrecht in het leven roepen. Je kunt daarbij samen met een jurist kijken of de reden die jouw werkgever geeft voor het ontslag wel gegrond is. Is er geen gegronde reden voor jouw werkgever om je te ontslaan, dan kunnen er vervolgstappen worden ondernomen. Dit kan ertoe leiden dat je je baan terug krijgt, of een vergoeding krijgt van de werkgever.

Een WW-uitkering aanvragen

Als je bent ontslagen, dan verlies je je primaire inkomstenbron. Dit kan ertoe leiden dat je jezelf niet meer kan onderhouden in je levensbehoeften. De overheid heeft daar wat op gevonden, namelijk een uitkering. Je kan een uitkering aanvragen als je bent verzekerd voor werkloosheid. Dit is meestal het geval als je werkzaam bent geweest als werknemer. Je moet daarnaast ook direct beschikbaar zijn om weer aan het werk te gaan. Dit doen ze zodat je niet te lang werkloos blijft. Ook is het zo dat je 26 van de 36 weken gewerkt moet hebben voordat je een uitkering kunt ontvangen. Dit noemen ze ook wel de wekeneis.